crossorigin="anonymous"> crossorigin="anonymous">

Kwetsbare mensen openen bakkerij Domino: “Dit gaat veel verder dan alleen maar brood verkopen”

Nieuwe bakkerijen die de deuren openen, het gebeurt niet vaak. Sinds maandagochtend is Kortrijk meteen een bijzondere bakkerij rijker, want Domino wordt door het gelijknamige arbeidszorgcentrum gerund. Dat biedt kansen aan mensen met een psychosociale kwetsbaarheid. En daarmee wordt ook een tekort aan bakkerijen opgelost.

De wijk Sint-Elisabeth en omgeving kan een nieuwe ambachtelijke bakkerij zeker gebruiken. Want er is een leemte, nadat in het najaar van 2020 eerst bakkerij Bossuyt in de Ten Akkerdreef de deuren sloot en er eind 2023 ook afscheid genomen werd van bakkerij Brigitte in de Filips van de Elzaslaan.

Er is nu een ‘nieuw ambachtelijk baken van smaak en inclusie in de stad’, met Domino in de Filips van de Elzaslaan 83A. Deze bijzondere bakkerij wordt gerund door het Arbeidszorgcentrum Domino, dat zich inzet om kansen te bieden aan mensen met een psychosociale kwetsbaarheid. Daarnaast werd de volledige bakkerij en zijn inrichting gemaakt door cliënten van het Arbeidszorgcentrum.

Bakkerij Domino biedt zo niet alleen heerlijke ambachtelijke producten, maar ook een brug naar tewerkstelling voor de cliënten van het Arbeidszorgcentrum. Het staat voor meer dan alleen versgebakken brood en gebak. Het is een plaats van verbinding, waar vakmanschap en inclusie hand in hand gaan.

Blijf op de hoogte

“Het brood wordt aangeleverd door dezelfde bakker als die van de voormalige Bakkerij Brigitte (broodbakkerij Dewulf uit de Elfde-Julilaan, red.), want ook zij was geen warme bakkerij. De buurt was hier heel tevreden over, dus gaan we verder op dat elan”, verduidelijkt herstelondersteuner Tom Vanderghinste, die mee het idee opperde voor bakkerij Domino. Om zo het gemis na het recente wegvallen van bakkerij Brigitte op te vangen en Domino – het arbeidszorgcentrum zit er al zeventien jaar, maar is niet door iedereen gekend – meer in de kijker te zetten. Er was eerst een flyeractie in de buurt, waar meteen heel wat positieve reacties op kwamen.

We willen een verschil maken in het leven van mensen door hen de kans te geven om hun talenten te ontwikke­len en zich thuis te voelen in de samenle­ving

herstelondersteuner Mieke Rosseel

“We zijn verheugd om de deuren van bakkerij Domino te openen en onze passie voor ambacht te delen met de gemeenschap van Kortrijk”, zegt herstelondersteuner Lily Carton. “Onze missie gaat verder dan alleen het verkopen van brood. We willen een verschil maken in het leven van mensen door hen de kans te geven om hun talenten te ontwikkelen en zich thuis te voelen in de samenleving”, vult herstelondersteuner Mieke Rosseel verder aan. De mensen die in de winkel staan, worden begeleid. Een babbeltje slaan mag uiteraard, want voor mensen met een psychosociale kwetsbaarheid is integratie altijd welkom.

Automaat

Bakkerij Domino nodigt alle inwoners van Kortrijk uit om langs te komen in de Filips van de Elzaslaan 83A en te genieten van heerlijke creaties die met liefde en vakmanschap zijn bereid en worden verkocht. De bakkerij is elke dag geopend van maandag tot vrijdag. Op het vlak van assortiment en openingsuren zal er ingespeeld worden op de vraag van de omgeving. Nu is dat in principe vanaf 7.30 uur, ook over de middag en tot iets na de werkuren ’s avonds. “Er is ook een automaat om de klanten te bedienen na de openingsuren en op zondag. De openingsuren worden geëvalueerd en aangepast waar nodig”, geeft herstelondersteuner Frederic Vande Maele nog mee.

Brood bestellen

Wie wil, kan ook brood bestellen. Zo kunnen speciale broden op ambachtelijke wijze gemaakt worden, met de juiste smakelijke toets. Bestellingen doorgeven kan online, maar ook ter plaatse of tel. 0499/88.17.00.

Meer info over het arbeidszorgcentrum is te vinden via www.arbeidszorg-domino.be.

 

Bron: https://www.hln.be/kortrijk/net-open-kwetsbare-mensen-openen-bakkerij-domino-dit-gaat-veel-verder-dan-alleen-maar-brood-verkopen~aa66d7e2/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F?cb=8f942aa0-648a-44b4-bf84-ebf6d077d4bf&auth_rd=1

Foto: Henk Deleu